Ga naar de inhoud

Amerikaanse powerball loterij

Loterijen vind je overal op de wereld. De prijzen die je kunt winnen, lopen echter behoorlijk uiteen. Amerika is bij uitstek het land waar gigantische geldprijzen gewonnen kunnen worden. Bijvoorbeeld bij de Amerikaanse Powerball. De geldprijzen die hier gewonnen kunnen worden zijn namelijk zo ontzettend groot dat het haast niet te geloven is. De allerhoogste jackpot die de laatste jaren in deze loterij is gevonden bedroeg maar liefst 1.5 miljard dollar! Dat zie je niet zo snel bij een loterij in Europa. Deze jackpot werd overigens verdeeld over drie mensen. De grootste geldprijs die gewonnen werd door één deelnemer aan deze loterij bedroeg 758,7 miljoen dollar. Dat zijn heel veel redenen om eens mee te spelen met deze loterij!

Koop loten voor de USA Powerball loterij!

Koop een lot


Een nieuwe lottosysteem

Overigens bestaat deze loterij al behoorlijk lang. Al in 1992 werd de eerste trekking verricht van de Amerikaanse Powerball. Het was de vervanger van de daarvoor bekende loterij Lotto America. Dat was overigens niet de enige verandering, want er werd direct ook een volledig nieuw lottosysteem ingevoerd. Er kwam een extra serie getallen bij, waardoor het mogelijk was om de jackpot nog hoger te late worden. Het is dan ook niet vreemd dat veel andere loterijen zoals Eurojackpot en Mega Millions dit systeem later ook hebben overgenomen. US Powerball is overigens ontstaan door een samenwerking van diverse loterijbedrijven. Het overkoepelende moederbedrijf heet Multi-State Lottery Association(MUSL). Opvallend genoeg is dat bedrijf ook verantwoordelijke voor één van de grootste concurrenten van de Amerikaanse Powerball: Mega Millions.

Trekkingsuitslag Powerball USA

Speelwijze Powerball

Overigens is de speelwijze van de Powerball loterij in de loop der tijd wel meerdere keren veranderd. Toch is de basis nog steeds precies hetzelfde. De organisatie is er echter een meester in om door wat kleine aanpassingen ervoor te zorgen dat de kans op een hoge jackpot steeds groter wordt. Deze gigantisch hoge jackpot is namelijk precies waarom mensen graag met US Powerball mee spelen. De laatste bekende aanpassing komt alweer uit 2015. Toen werden er aan het witte vlak van het lottoformulier 10 cijfers toegevoegd en bij het rode vlak 9 cijfers weggehaald. Door deze kleine wijziging is de winkans flink gestegen én zijn de prijzen een stuk hoger geworden. Wil je de jackpot van deze loterij winnen? Dan moet je 6 van de 95 getallen precies goed voorspellen. Je selecteert vijf cijfers uit het witte vlak en één uit het rode vlak. Dat laatste wordt ook wel de Powerball genoemd. Wanneer je dat cijfer goed hebt, heb je altijd prijs. Bij het witte vlak dien minstens drie ballen cijfers goed te hebben om iets te winnen. Het spreekt voor zich dat je prijs hoger wordt als je meer getallen juist hebt.

Prijs vermenigvuldigen

Natuurlijk kan niet iedereen de Powerball jackpot winnen. De andere bedragen die je kunt winnen, zijn echter ook aantrekkelijk. De prijzen zijn verdeeld in negen blokken. Bij de zeven laagste blokken kun je er voor kiezen om de zogeheten Power Play optie in te zetten. Dat kost iets meer, maar wanneer je vervolgens een prijs wint, wordt deze vermenigvuldigd met 2,3,4,5 of 10!